onsdag 5. oktober 2011

Første uke på Haydom:)

Jambo, jambo!!!

Habari(hvordan går det)?)):))

Beklager litt sen oppdatering, det er litt dårlig nett tilgang her, så dette blogginnlegget skulle bli lagt ut før helgen, men bedre sent enn aldri som ordtaket sier!
Da var det helg for oss også her på Haydom. Det har vært en ganske utfordrende uke for oss, både på godt og vondt. Vi velger å legge fokus på det positive, men ser veldig frem til introduksjonuke kommende uke, hvor vi får informasjon og omvisning på området. Vi venter 4 bergensstudenter på mandag, som er grunnen til at vi ikke har fått noe introduskjon denne uken. Det betyr folkens, vi har blitt kasta ut i arbeid fra første dag. Noe som vi har kjent både i kropp og sjel. Det var derfor herlig med helg, hvor vi kunne slappe av og hente inn nye krefter.

Et eldre ektepar kalt Espegren, hvor Olav er sjef her på Haydom Hospital. Olav som er pensjonist jobber ennå som lege, og jobber vel godt 12 timer i døgnet. Mye med det administrative arbeid på sykehuset. Han kan språket flytende, og vi har flere ganger hørt han snakke Swahili, blant anna i gudstjenesten. Imponerenes. Det samme gjør konen, Turid. Ei enormt inspirerende kvinne, med stor omtanke til mennesker rundt seg. Vi fikk blant anna litt leke til barna, og vi snakka sammen om hvor viktig det var at vi på barneavdelingen bruker tid på å stimulere barna. De bor i et hus på sykehusområde. Vi ble invitert til ekteparet på en liten sammenkomst Torsdags kveld, og det var veldig hyggelig. Vi pratet og fikk servert vafler, kake, te og kaffe. Og det var, som dere sikkert kan tenke dere, HELT FANTASTISK. Vaffelkaker, og det har bare gått 10 dager siden avreise. Er dette et godt tegn? Vi er litt usikkre. Vi skulle egentlig denne kvelden få en pose med norsk mat av et ektepar fra Norge som skulle reise fredagsmorgon. Vi så på klokken, og den viste 21:55. Ettersom vi bor på internatet med de afrikanske studentene må alle være inne på området klokken 22:00. Det betyr, vi fikk det veeeldig travelt, og fikk ufrivillig den etterlengtede joggeturen.

Etter den daglige gudstjensten med mange fra Haydomområdet, fikk vi 2 poser(WOW) med mat, norsk mat. Det var jubelstemning blant oss fire, og vi visste nesten ikke vår arme råd. Mange takk til dere, vi satte stor pris på det.
Det var ikke skinnende sol denne formiddagen, og etter Malins store bekymring ble det torden vær. Hun kikket ut vindue flere ganger, og ble reddere og reddere. Det ble dassregn, noe lokalbefolkning ble kjempeglad for, imotstening til oss fire som gjerne kunne tenke oss sol, sol, sol.

Fredagsettermiddag var tiden inne for ei aldri så liten treningsøkt. Hver mandag til fredag arrangeres det trening i ett eget lokal på området. Må sei at her komme fantasien godt frem:)Det foregikk inne i en sal med treningsfilm på en data koblet til en høytaler:)Line og Marianne fikk kjøre seg godt med både kondisjonstrening og styrketrening. Så det resulterte i 2 stykk støle studenter lørdags morgen.

Lørdagsmorgen våknet vi med stor sol, og vi jublet. Endelig kunne vi kanskje få litt sol på disse hvite kroppene. Bak gjestehuset på området fant vi et lite skjul, og nøt solen i noen få timer. Det var lykke det. På ettermiddagen hadde vi vår etterlengte tur til Haydom Mountain. En kjent tur/jogge løype på ca. 8km. Vi gikk turen rundt, og det var en kjekk opplevelse. Vi traff to bavianer på vegen rundt. Morsomme dyr.
Kvelden ble tilbrakt på guesthouse hvor det skulle serveres pizza. Pizza var liksom noe vi tenkte kunne være helt fantastisk å få servert. Smaken av deig rett og slett. Men det ble ikke servert, vi krysser fingrene for at neste lørdag er det pizzatime? Uansett. En god middag ble det allerede. Det begynner og komme en del norsker og nye folk på Haydom, og det er alltid kjekt å hilse på nye folk. Nå gleder vi oss til å treffe bergenstudetene som nok skal bo på internatet hvor vi skal bo - velkommen skal de være:)

Vi må bare avslutte dette innlegget og fortelle dere litt om internatet. Vi bor sammen med de afrikanske sykepleiestudentene. Disse synger og synger, og leser og leser. Vi er veldig imponerte. Hele dagene går de på skolen, og etter skolen leser de. Så og si helt frem til leggetid. Til og med i går kveld fredagskveld kl 22.00 satt de og leste. Vi fikk nesten dårlig samvittighet ettersom vi hadde hygget oss med film og te. Kanskje vi burde få ett spark i baken? Lørdagsmorges ble vi vekket kl 06:00 av sang, snakking og enda mer sang. De var nok igang med vasking av klær og sko. Øreproppene ble stappet i ørene, og vi sov enda noen timer. Ikke bedre søndagsmorgen. Da stod Westlife på full guffe inne på badet. En Søndag? Malin var halv irritert i sengen: "Er det mulig". Hehe. Men vi våknet jo hvertfall til litt musikk da.

Nå er vi i gang med uke 2 her på Haydom. Den består av informasjon og introduksjon. Det forteller vi mer om i slutten av uken - vi har blant anna vært på kulturområdet i dag. Knallspennende. Guiden som følget var en veldig hyggelig gutt/mann, vi er usikker på alderen hans, hehe. Vi fikk jalfall ordne at neste helg skal vi fra Lørdag - Søndag besøke den såkalte "klikke stammen" her i Tanzania, og vi skal overnatte ei natt i telt. Hvordan skal dette gå? Vi tar utfordringen - og gleder oss. Kanskje vi får kjenne på det ekte afrikanske livet ute i naturen. Det første vi spurde han om var selvsagt spørsmål omkring krypdyr og lignende. Kvinnfolk altså, hehe...

Mailadressene våre er:

Marianne: marianneapeland@hotmail.com
Line: linenevland@gmail.com
Malin: nilamu@hotmail.com
Sofie: sts.fossberg@stud.uis.no

Send oss gjerne mail dersom dere har noe på hjertet. Vi blir alltid glade for oppdatering om dagene hjemme i Norge - vi savner allerede maten. Den skal verdsettes når vi ankommer sola flyplass 23. desember. Kjenner allerede lukten av pinnekjøtt og ribbe..... Line snakker om tacoen, den savner hun. Marianne sitter på siden og jabber om laks - den vil hun gjerne ha. Malin og Sofie er i skrivende øyeblikk oppe på rommet - de har nok store matønsker de ogsåå... Tvitvi godtfolk!!

Ha en nydelig uke videre!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar