søndag 16. oktober 2011

Hei igjen folkens:)

Da er vi endelig på plass me oppdatering igjen:)

Sist helg var veldig rolig egentlig.. Vi solte oss litt, gikk tur rundt Haydom fjellet, spiste Pizza på gjestehuset (veldig godt) og på søndagen var vi ute å spiste middag. Det var godt å komme seg ut litt, og spennende å prøve maten. Vi spiste «chipsnayai» som betyr chips med egg og ei høna. Det tok 2 1/5 time fra vi bestilte maten til vi fikk den for de måtte bokstavelig talt drepe høna først, så mens vi satt der hørte vi de drepte høna på andre siden av gjerdet. Høna var stort sett veldig seig så vi strevde med å bita av stykkene. Men vi ble gode mette, og fornøyde.

Ellers har vi begynnt å komme inn i ting på sykehuset.
På «Surgical Ward I» har Sophie vært et par dager i mottakelsen og ellers vært med en lokal student, det er også kjekt da det er en norsk sykepleier som er i mottakelsen. Og på «Lena Ward» har vi denne uken vært tilsammen 5 norske sykepleierstudenter, noe som til tider har vært litt utfordrende pga fordeling av arbeidsoppgaver. Men har gått veldig godt. De største utfordringene på sykehuset er at det er vansklig å kommunisere med pasientene fordi vi ikke kan språket, det er vanskelig å finne utsyr så det går mye tid på å vente å gå rundt å hente ting og samtlige av oss er overrasket over hvor sent personalet her nede jobber til tross for gjerne akutte og livstruende situasjoner. Men det er mange flinke sykepleiere og leger, de får hjulpet enormt mange mennesker avdelingene er alltid proppfulle, og de er flinke å bruke å dra nytte av de ressursene de har. Vi både ler og griner over ting vi opplever på jobb her nede, og har mange interessante å kjekke diskusjoner.

Helga har vært travel og fantastisk:) Fredagen var vi igjen å spiste på den samme restauranten for å feire Memorial day of president Nyerere, han døde den datoen. På lørdagen ble vi hentet av guiden vår Noah klokken 09:00. Vi kjørte 2-3 timer og besøkte først et hus som tilhørte gruppen Datoga/Nilots (de som har pigggjerde rundt husene og hvor andre menn kan ligge med damene som er gifte). Vi fikk se hvordan de bodde i hus laget av pinner, jord og kumøkk. Mannen i huset var ikke tilstede men vi fikk treffe de 2 konene og alle barna der. Som takk for gjestfriheten gav vi noen klær til barna. Hjemmene deres var delt i to rom, et hvor de sov i senger laget av pinner med dyreskinn over, og et innforbi hvor det var et slags kjøkken.
Vi fortsatte så videre utover i bushen til Hadzabe folket. Dette folket lever av å jakte med pil og bue, og har derfor fra gsmmelt veldig enkle stråhus slik at de kan flytte etter jaktområdene. Der fikk vi se inni 3 forskjellige hus, bestemora sitt, guttene sitt og konene+ jentene sitt. Husene var enromt enkle men til tross for det hadde de rammeseng med madrass i 2 av dem, ikke i konene sitt. Folkene i landsbyen samlet seg for å vise oss litt forskjellig som hvordan de gravde opp røtter fra jorden som de spiste når de var ute og jaktet for å få i seg næring og væske. Vi fikk også prøve å skyte med pil og bue, og de viste oss hvordan de laget bål ved hjelp av 2 pinner og en kniv. Etterpå solgte de oss litt smykker og pil og bue, og rett før vi reiste delte vi ut en stor maissekk, en sekk med bønner og en del barneklær, fra de bergenske studentene, som takk for at vi fikk besøke dem. Vi hadde også med en fotball som ble VELDIG satt pris på, veldig gøy å se hvor glade folk blir for noe som for oss er så lite. Har litt å lære her ja!
På vei tilbake var vi innom en liten Snakefarm, hvor vi fikk en GOD middag som kona til slange-mannen hadde laget, en kjøttgryte + en utsøkt potetsalat. Etterpå utfordret vi sjebnen og kurerte slangeskrekken til Malin, men Marianne lot seg ikke kuerere selv om hun stadig gikk nærmere og tilslutt touchet den lille pytonslangen. Vi fikk holde 2 små slanger og den minste av pytonslangene som han har funnet ute i naturen, og det var utrolig å kjenne på halsen hvor sterk den lille slangen var. Den store pytonslangen (på 4 meter) var litt hissig, så han prøvde ta henne ut av buret, men måtte fort få henne oppi igjen. Vi ble også vist en teltplass der hvor vi kan tilbringe en helg senere dersom vi har lyst.

Idag har vi tilbragt en stund i solen (Sophie & Malin burde gått inn lit før), HÆRLI!!! Tenker dere savner sol og varme om dagen og blir bare en LITEN SMULE misunnelige når dere står og skraper bilruta om morgenen og blir minnt på oss som stort sett går rundt i skjorts og flippflopper. Lærerne på skolen tok oss med til et marked i Kidarafi, 7 km fra her som er der to ganger i måneden. Der solgte de mye klær, klesstoff, frukt og kjøtt og sko laget av bildekk. Spiste litt grillet kjøtt etter at vi hadde gått litt rundt og sett.

Tilslutt vil vi bare si at vi begynner å føle oss som hjemme, litt afrikanske og har rutiner om dagene. Så vi har ikke «facet» noe særlig hjemlengsel til nå selv om vi til tider savner noen hjemme. Vertfall ingen av oss som angrer på at vi reiste, heller tvert imot!

Mange VARME klemmer fra oss 4 i Afrika:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar